Met de groeten uit Probolinggo (1938) deel drie

19-12-2023

Met de groeten uit Probolinggo (1938) deel drie

jan 15, 2022


In deze laatste aflevering over de serie die Rob (of Robby) vanuit Probolinggo (Java, destijds Nederlands Indië) stuurde aan zijn vermoedelijke liefde Nelly in Nederland.

Hierna gaat deze blog verder over filmsteransichtkaarten op zich.

Dat het om een liefdesgeschiedenis gaat wordt hier duidelijk.'How doe you find this ladies hair'? is de laatste zin die Rob schrijft.

Eleanor Powell (1912-1982) was vooral bekend als tapdanseres in verschillende films. 'The world's greatest tap dancer' werd ze genoemd. Zij werd op haar 17e al ontdekt.

Hier is haar levensverhaal (klik).

Het schrijven tussen Rob (althans van zijn kant) werd steeds intiemer.


Miss Baby…


Liefste Baby…Nu een kus…

De filmsteransichtkaarten waren destijds heel populair. Zowel gratis (als reclame voor Lux Toiletzeep) als gekocht werden zij als een soort spiegel gebruikt. 'How do you find this ladies hair'? was waarschijnlijk niet bedoeld om Nelly te melden dat ze iets aan haar haar moest doen maar zeker weten doe ik dat niet. Later in dit blog gaat blijken dat bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog de meestal Amerikaans filmsterren werden vervangen door Duitse. De filmsterren bleven populair.


Nelly is twee jaar geleden op 104-jarige leeftijd overleden. Van Rob is verder niets bekend. De serie gaat verder met de oorlogsjaren en daarna met de andere kaarten.