Wolkenfotografie in Leeuwarden
Het wolkenaanbod in Leeuwarden is redelijk goed. Afhankelijk van het onderwerp is een mooie wolk in een foto mooi meegenomen. Wolkeloos knalblauw is overigens vaak fraai in strakke architectuurfotografie. Deze zomer is het wolkenaanbod fenomenaal. Veel regen dus. Wat je normaal in de herfst ziet is deze zomer al bereikbaar.
Als gerenommeerd lid van The Cloud Appreciation Society krijg ik vaak mooie informatie over wolken wereldwijd. Ik heb echter nog geen wolk uit Leeuwarden gezien. Daar moet wat aan gebeuren. De lat daar ligt erg hoog dus het kan een langdurige zaak worden tenzij zich een unieke wolkenpartij openbaart die ze in Arizona nog niet kennen. Een gewichtige wolk dus.
In een artikel in Trouw wordt gemeld dat een gemiddelde wolk met een lengte en diepte van twee kilometer en een hoogte van 200 meter ongeveer net zo veel weegt als driehonderd auto's. Het merk staat er niet bij dus het zal wel een gemiddelde zijn.
De Lenticularis heb ik nog niet gezien laat staan gefotografeerd. Wel talloze eenvoudige stadswolken die wellicht boven elke stad hangen. Er bestaat geen wolkenverwachting online. Hier valt dus nog veel te winnen. Volgens Pier Siebesma, wolkkundoloog aan de Universiteit Delft en ook werkzaam bij het KNMI zijn wolken ingedeeld in geslachten, soorten en variëteit (hopelijk woke genoeg). Het was overigens de Engelse Apotheker Luke Howard die als eerste een indeling van wolken maakte.
Tegenwoordig bestaat er een wolkenatlas
Ik zie in de stad overigens over het algemeen weinig mensen naar boven kijken terwijl daar vaak meer te zien is dan wanneer je op je smartphone staart of recht vooruit kijkt.
Mocht je wolkenfotografie overwegen zoek dan altijd water op. Het water reflecteert de wolken.