Met de groeten uit Probolinggo Deel twee

19-12-2023

Met de groeten uit Probolinggo (1938) deel twee


In de serie filmsterrenansichtkaarten is dit deel 2

Deze kaart is twee uit de serie die Rob (of Robby) vanuit Probolinggo (Java, destijds Nederlands Indië) stuurde aan zijn vermoedelijke liefde Nelly in Nederland. Dit thema zal een aantal keren terugkeren. Het zijn niet de echte namen.

Sinds de vorige post weten we dat hij in Probolinggo (Java Indonesië) woonde en met enige regelmaat ansichtkaarten stuurde met af en toe geheimzinnige teksten.

De ene keer is het in het Engels en de andere keer in het Nederlands.

Het lijkt er nu op dat algemene mededelingen in het Engels en specifiek nogal cryptische (liefdes)teksten stuurde in het Nederlands. Dit is geen kaart die je naar je moeder stuurt.

De conclusie bewaar ik voor later.


Ik heb gekeken waar Rob kampioen is in geworden maar dat is niet meer te achterhalen. De stempel is van 15 december 1938. Ik heb in Indische krantenarchieven gezocht rond die datum maar heb niets gevonden.

Er wordt voor het eerst een luchtpostzegel gebruikt. Als de rode tekst 10c verwijst naar tien cent dan is de post sinds de vorige kaart een stuk duurder geworden (was 3 1/2 cent). Het lijkt de hedendaagse post wel.

Wat de T met cirkel betekent weet ik nog niet. Voor geïnteresseerden heb ik wel een link naar een online (of pdf) uitleg over de datumstempels.

https://www.studiegroep-zwp.nl/lijsten/ZWP-blad/ZWP122-Inl.pdf

Mocht u iets vinden dan hoor ik dat graag. Ik ben niet boos als u dat niet doet.

Dan gaan we naar de voorkant.


Wij zien hier Madeleine Carroll (26 februarie 1906 – 2 october 1987) en Tyrone Power ( 5 mei 1914-15 november 1958 met leuke passende achternaam).

Titel van de film 'Lloyd's of London' (1936).

Madeleine Carroll was een Britse en in de jaren 30 de best betaalde actrice in Hollywood.

https://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Carroll

Tyrone Power

https://www.imdb.com/name/nm0000061/bio

De film gaat over een ondernemende schavuit (dat waren toen nog helden).

https://www.moviemeter.nl/film/15536

Het mooie van deze ansichtkaart is de belichting. Het lijkt, gezien de enorme wenkbrauwschaduw van Tyrone alsof het licht uit zijn ogen komt. In die richting maar dan wat verder weg mag u het wel zoeken. Softlights en 1 hoofdlicht van links boven. Volgens de normen moet je schavuiten zo uitlichten.