Probeer eens zwart-wit in plaats van die eeuwige kleurenfotografie.

19-12-2023

Er gaat niet boven kleur behalve zwart-wit. De allereerste fotografie ( 1826 door Joseph Nicéphore Niépce) was in zwart-wit en niet lang daarna (1861 door waarschijnlijk James Maxwell) was de kleurenfotografie een feit.

Vanaf het begin was zwart-wit veel goedkoper en nu maakt het niets meer oud want software weet u wel?

Vorig jaar introduceerde Leica de M10 Monochrom met een 40 megapixel zwart-wit sensor voor de vriendenprijs van 8350 euro voor de body en een Leica M lens vanaf 2150 tot 12350 euro per stuk. Dus voor de prijs van een nieuwe auto heb je een kleine camera met een lens. Dit kan overigens goedkoper.


Je kan met elke camera zwart-wit foto's maken. Het is de software natuurlijk. Bijna alle software heeft een zwart-wit modus. Het enige wat het doet is de kleur omzetten naar grijswaarden. Met die grijswaarden moet je een beetje oppassen. Mocht je foto's gaan afdrukken dan is CYMK te prefereren boven grijswaarden. Het moet dan ook nog eens in tiff worden opgeslagen. Het gaat om het zwart. Bij afdrukken wordt zwart donkergrijs in de grijswaarden modus en zwart in de CYMK modus. Op het scherm zie je dat nauwelijks maar het kan in een afdruk dus een teleurstelling zijn.

Het is overigens wél goedkoper want de bestanden zijn een stuk kleiner dan de kleurenbestanden. Het gaat hier dus om opslag op een harde schijf. Een zwart-witfoto gebruikt, afhankelijk van de hoeveelheid informatie die er op staat, 10-20 % van een kleurenfoto.


Wat is nu eigenlijk de charme van zwartwit?

Het is zolangzamerhand een 'kunstvorm' geworden. Er zijn natuurlijk veel theorieën in omloop. Zwart-wit accentueert het onderwerp veel beter dan de kleurenfoto. De ogen concentreren zich meer op het onderwerp. De vraag is dan natuurlijk waarom dan de meeste media in kleur zijn.

Ik heb ook een theorie. Zwart-wit is in veel gevallen mooier dan in kleur als het onderwerp een 'grafisch' karakter heeft. Lijnenspel van de architectuur in combinatie met dramatische wolken doen het vaak beter in zwart-wit. Een ondergaande zon vaak in kleur.

De meeste camera's schieten sowieso in kleur en kunnen dus later worden omgezet naar zwart-wit. Omgekeerd kan ook maar dan moet je zelf alles gaan inkleuren en dat is ook wel weer een blogverhaal waard in de toekomst.


Vergeet overigens niet dat er in veel software ook kleurenfilters voor zwart-wit zitten. Een geel- of een roodfilter in de analoge fotografie was toen handig als je de wolken beter in beeld wilde hebben. Die kan je gebruiken maar ook zijn daar andere mogelijkheden.

Als het allemaal niet lukt kan je ook die Leica kopen.